e-Segítség | Oldaltérkép
Magyar English facebook

MÁR NEM A SZŐNYEG ALÁ SÖPRIK… – BŰNELKÖVETŐKBŐL LETT TAKARÍTÓNŐK DOLGOZNAK AZ ORFŰI IFJÚSÁGI TÁBORBAN (2013.11.29.)

 Dolgozni kezdtek a TÉT-programban szakmát szerzett egykori bűnelkövetők. Van közöttük olyan is, akinek már alig néhány héttel a tanfolyamok befejeztével sikerült a tanulmányainak megfelelő állást találnia. Párfogó felügyelet alatt álló baranyai bűnelkövetők jobb útra térítése – ez a célja annak az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló, „Tudás-Érték-Tapasztalat” elnevezésű integrációs programnak, amelynek keretein belül gyorséttermi ételeladónak, konyhai kisegítőnek, szakácsnak, parkgondozónak vagy takarítónak tanulhattak a résztvevők. 
 

Szekrényeket takarítanak, padlót söpörnek, felmosnak és ágyneműt igazgatnak a takarítónők az orfűi ifjúsági táborban. A mozdulataik határozottak, gyakorlatról tanúskodnak. A szobában pedig pedáns a rend. Az ott dolgozó nők szakképzett takarítók: mindketten a TÉT-program OKJ-s takarítótanfolyamára jártak.

- Három hónappal a vizsga után szólt a projektbeli mentorom, hogy munkát tud szerezni nekem - meséli a 24 éves Orsós Mariann, aki kitűnő elméleti és gyakorlati vizsgával zárta a képzést. – Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy végre lesz saját keresetem, és nem otthon kell ülnöm tétlenül.

Mariann azt mondja, a múltjától eltekintve sem volt túl nagy esélye arra, hogy jó állást kapjon. A legnagyobb nehézséget azonban természetesen a büntetett előélete jelentette. Ahogy fogalmazott, „hülyeséget követett el fiatalon”, amiért aztán felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és pártfogó felügyelet alá helyezték. – Soha többé nem szeretnék bűnöző életet élni – vallja Mariann. – Ehhez pedig a TÉT-program volt számora a kitörési pont. Azelőtt céltalan volt az életem, minden kilátástalannak tűnt. Mostanra tele vagyok tervekkel! A takarítóképzés után olyan tanfolyamon is részt vehettem, amely abban segít, hogy vállalkozóvá válhassak. Én ezt is végigcsináltam. A nagy álmom az, hogy olyan saját vállalkozásom legyen, amelyben magamon kívül más munkát keresőt is foglalkoztatni tudok.

Mariannt kolléganőjével együtt az orfűi tábort működtető Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. foglalkoztatja. Kárpáti Árpád, a Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, nekik nem voltak előítéleteik, örömmel foglalkoztatják a TÉT-ben végzett új szakembereket: - Nem azt néztük, hogy ki milyen volt a múltban, hanem azt, hogy most milyen, és milyen a munkához való hozzáállása. Sajnos már rengeteg tapasztalatot szereztünk olyan emberekkel, akik nem akarnak dolgozni. Azonban Mariannékon már a személyes találkozásunkkor láttam, és mindvégig bíztam benne, hogy mindkettejük munkájával elégedett leszek. És ez szerencsére be is igazolódott. Bízom benne, hogy hosszútávon is munkatársaink lehetnek. 

Tudás-Érték-Tapasztalat – ez a címe a TÁMOP 5.6.1.A-11/2-2011-009 azonosítószámú integrációs programnak, amely 109 115 550 forintos európai uniós pályázati támogatás segítségével valósul meg. Különféle szakemberek 32 hónapon át segítenek baranyai bűnelkövetőknek abban, hogy azok szakmát szerezzenek, munkába álljanak, és végleg felhagyjanak törvénytelen életmódjukkal. A projekt megvalósítói a pécsi Ifjúságért Egyesület és konzorciumi partnerei, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft., valamint számos szakmai együttműködő partner.

 

TOVÁBB A PROJEKTHEZ!

 

További híreink:


korábbi híreink

Fórum

Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.| 7621 Pécs, Apáca u. 2/1.| Telefon: 72/211-134| e-mail: tetthely@tetthely.net

MarkCon 2008