e-Segítség | Oldaltérkép
Magyar English facebook

Tavaszi megújulás – sorra alakulnak az ifjúsági klubok Baranyában

 Az elmúlt hónapban két új ifjúsági klub is megalakult „A jövőre nyitott megye – komplex ifjúságsegítés Baranyában” című projekt keretében. Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt lassan két éve folyamatos szolgáltatásokkal várja a fiatalokat a Pécsett, Szentlőrincen és Sellyén működő ifjúsági pontjain. A szolgáltató hálózat tagjai heti 20 órás nyitva tartással, változatos programokkal várják a fiatalokat. A projekt céljai között szerepel az is, hogy ezeken az új közösségi tereken a legnagyobb népszerűségnek örvendő programsorozathoz kapcsolódóan állandó klubok jöjjenek létre.

  

Szentlőrincen 2012. szeptember 26-án nyitott meg az ifjúsági pont a helyi Művelődési Központ és Könyvtár által biztosított helyszínen, így azóta minden délután fogadja valaki a fiatalokat. Az ifi pontban nemcsak számítógépezni, csocsózni, társasozni, beszélgetni lehet, hanem kéthetente színes programokkal várják a résztvevőket. A projekt keretén belül kiemelt figyelmet kap a kompetenciafejlesztés, azon belül is a kreativitás és tehetséggondozás. Volt itt már focikupa, több fordulós vetélkedő, az ünnepekhez kapcsolódó kreatív foglalkozás, de újrahasznosított alapanyagokból ötletes használati tárgyakat is készítettek a gyerekek. A szentlőrinci ifjúsági pont programját tovább színesítették az Európai Önkéntes Szolgálat keretében Pécsett tartózkodó EVS önkéntesek, akiknek köszönhetően a szentlőrinci fiatalok bepillantást nyerhettek a spanyol, a lengyel és az afrikai kultúrába is. Legnépszerűbbnek a kreatív foglalkozások bizonyultak, februárban hét fiatal közreműködésével meg is alakult a „Kreatív vagyok” kézműves klub, melynek tagja lehet bárki, aki szeretné átélni az alkotás örömét. A klub minden hónapban várja azokat a helyi gyerekeket, akik új, kreatív ötleteket és technikákat szeretnének elsajátítani. A szentlőrinci ifjúsági pont népszerűségét jól mutatja az is, hogy 70 fiatalt tudott maga köré vonzani, akiknek legalább a fele több mint 10 alkalommal el is látogatott a programokra.

Hasonló ifjúsági pont nyílt Sellyén is, ahol a kistérség jellegéből és a rossz tömegközlekedésből fakadóan más módon kellett a célcsoportot megszólítani. A sellyei ifjúságsegítő kollégának ki kellett látogatnia a környező falvakba is, vagyis itt a „házhoz megy az ifjúsági pont” elve érvényesült. Szintén a célcsoport bevonását szolgálta a nyári strandfesztivál és az őszi ifjúsági fesztivál is, ahol a sztárfellépő az Animal Cannibals volt. A sok munkának meg is lett az eredménye, mert mára már rendszeres látogatói vannak a programoknak, és a három projekthelyszín közül elsőként itt alakult meg a „3K – Kreatív Kézműves Klub” is.

További két ifjúsági közösség létrehozását tervezik még a projektben, amely 49.953.600 forintos támogatásból, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. koordinálásával 2014. április 30-ig.  
 
 

 

További híreink:


korábbi híreink

Fórum

Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.| 7621 Pécs, Apáca u. 2/1.| Telefon: 72/211-134| e-mail: tetthely@tetthely.net

MarkCon 2008