e-Segítség | Oldaltérkép
Magyar English facebook

Integráción keresztül a megelőzés

(A projekt lezárult!!!!!!)
Projektazonosító:
Integration by Prevention EIF – 12 -689


A projekt hivatalos weboldala: http://www.project-itp.com/


Bűnmegelőzési projekt fiataloknak

A projekt fő célja , hogy rávilágítson arra, hogy fegyver lehet a kimondott szó, a tetteink, mozdulataink, nemcsak a fizikai fegyverek/puskák; valamint kidolgozzon  oktatási segédanyagokat, módszertanokat.

A folyamat fontos eleme, hogy csökkentsük a rizikófaktorokat és erősítsük azokat védőtényezőket, amelyek a veszélyeztetett életkörülmények ellenére sikeres alkalmazkodást tesznek lehetővé (reziliancia).


A kiindulási helyzet :
Az Európai Unióba évente 800 000 ember érkezik bevándorlóként, többségében fiatalok, 35 %-ban harmadik országokból. A fő kiindulási országok között találhatók: a balkáni régió (főként Szerbia), az Orosz Föderáció államai, Törökország, Irak (2010-ben: 13.000 fő), Afganisztán (2010-ben: 4,600 ), és Afrika. Az Európai Unióba érkezők sokfélék és az okok is: kezdve a tanulmányi vagy munkalehetőségtől a biztonságos életig.

Számos származási országban szabnak gátat erőszakos társadalmi és/vagy politikai konfliktusok, polgárháborúk, fegyveres felkelések. Az erőszakkal kapcsolatban szerzett közvetett vagy közvetlen tapasztalataik miatt ezek a fiatalok másként szocializálódtak, más az erőszak és biztonság tapasztalatuk. Sokan éltek át traumatizáló eseményeket, sokan még mindig ezek hatásai alatt vannak.


Migráció, kilakoltatás és az utazás megviseli mindkét oldalt: a bevándorlókat és a fogadó társadalmat egyaránt alkalmazkodásra szólítja fel. A biztonság, a valahová tartozás érzés keresése alapvető emberi szükséglet, amely hatványozottabban jelenik meg a kisebbség körében, fontosabb szerepet játszik, hogy az ember megtapasztalja saját identitását. Az úgynevezett " átmeneti tárgyak" szimbolizálhatják ezeket az érzéseket, vagy valamelyik hiányát. A fegyverek is ilyen "átmeneti tárgyak”-ká válhatnak.

Erőszak-megelőzés
A fiataloknak, a fegyverek speciális szerepet játszanak a saját erőszakkal kapcsolatos  hierarchiában. A statisztikák azt mutatják, hogy a fegyveres erőszakok száma jelentősen növekszik. Az angol vizsgálatokban a diákok 21 %-a diákok azt mondja, hogy viselnek fegyvert - főleg kést. Németországi kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok legalább 15 %-a visel fegyvert az iskolában, míg a szabadidős tevékenységek során ez szám felmegy 33%-ra


A projekt általános célja:
A teljes projekt célja , hogy felhívja a fegyverek elbűvölő létére a figyelmet, kiemelje, hogy ezzel a témával is foglalkozni kell, illetve hogy példákat mutasson, milyen módszerekkel lehet ezzel a kérdéskörrel dolgozni. A folyamat fontos eleme, hogy csökkentsük a rizikófaktorokat és erősítsük azokat védőtényezőket, amelyek a veszélyeztetett életkörülmények ellenére sikeres alkalmazkodást tesznek lehetővé (reziliancia).


Kettős célcsoporttal dolgozunk a projektben:

- azon fiatalok akik nem Európai Uniós tagállam állampolgárai, különös tekintettel azokra országokra és régiókra, amelyek gyakoriak az erőszakos/ fegyveres cselekmények.

- Másodsorban multiplikátorok (tanárok, szociális munkások, ifjúságsegítők…) akik közvetlenül fiatalokkal dolgoznak.

A kísérleti projekt célja, hogy kifejlesszen, összegyűjtsön és kipróbáljon olyan tapasztalatokat, módszertanokat, amelyek a bűnmegelőzést és az erőszakmentes életmódot célozzák meg.

Az együttműködő partnerek:

Különböző szervezetek álltak a projekt mellé Németországban és Európa más országaiból 2013. áprilisában:

-         Berghof Foundation / Peace Education – Tübingen, Németország

-         Anne Frank Központ – Berlin, Németország

-        Kubus eV – Fellbach, Németország

-         Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. / Tett-Hely - Pécs, Magyarország

-         Akademie für Sozialwissenschaftliche Innovation e.V - Waiblingen, Németország

-         174 Trust - Belfast, Észak-Írország

-        Kreisjugendring Rems -Murr eV - Németország .

 

 

A projekt megvalósulását támogatja az „Európai Integrációs Alap”, a " Vielfalt gefällt ! - 60 Orte für Integration " program - Baden- Wuertemberg Alapítvány, együttműködve a „Ministry for Integration of the federal state of Baden-Württemberg”-el.

 

 

Kapcsolódó állományok:

Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.| 7621 Pécs, Apáca u. 2/1.| Telefon: 72/211-134| e-mail: tetthely@tetthely.net

MarkCon 2008